Complimenten! Of je ze nu geeft of krijgt, complimenten doen goed. Toch staan we er niet altijd bij stil. Soms geven we een compliment zonder dat we ons er bewust van zijn. Soms krijgen we een compliment zonder het écht te horen en te ontvangen.
Complimenten zijn erg belangrijk voor kinderen. Het is een positieve manier van contact en het werkt ondersteunend in de relatie. Dat wat aandacht krijgt, groeit. Zo ook bij complimenten!
Kinderen die zich op een andere manier ontwikkelen en daarbij net iets anders nodig hebben voelen zich vaak ‘anders’. Dit kan onzekerheid en spanning met zich meebrengen en uit zich vaak in gedrag. Juist bij deze kinderen is het belangrijk om stil te staan bij complimenten. Doordat zij zich anders ontwikkelen hebben zij sterke kanten die bij anderen juist minder goed naar voren komen of ontwikkeld zijn. Benadruk deze sterke kanten en zie het positieve ervan! Door deze positieve punten te benoemen krijgt een kind meer inzicht in zijn eigen gedrag en de impact daarvan op anderen. Ook leert het kind wat er van hem verwacht wordt en wat de ander prettig vindt.
Om meer stil te staan bij het geven van complimenten kan bijvoorbeeld het complimentenspel gebruikt worden. Kijk voor meer achtergrond informatie op de website van het complimentenspel!
Enkele voorbeelden van complimenten die bij kinderen gebruikt kunnen worden:
Ik vind dat jij goed over dingen nadenkt!
- Veel ‘stille’ kinderen zijn echte denkers. Dit kan ze soms in de weg staan, maar is ook hun sterke kant! Benadruk die sterke en mooie kant en benoem waaraan je ziet dat ze dit goed kunnen!
Ik vind het knap dat je fouten durft te maken!
- Dit is iets wat veel kinderen overkomt, fouten maken! Maar wat is fout? En heb je niet juist fouten nodig om te leren? Sta samen stil bij het positieve van fouten maken. Het is juist goed om fouten te maken want dat betekent dat je aan het leren bent! Op die manier worden kinderen gemotiveerd en blijven ze nieuwe uitdagingen aangaan.
Ik vind dat jij goede ideeën hebt!
- Sommige kinderen hebben 1001 ideeën. Vaak allemaal tegelijk. Dit kan zorgen voor chaos en druk gedrag. Sta stil bij het feit dat het kind zoveel ideeën heeft en zijn enorme creativiteit!
Reactie plaatsen
Reacties