De feestdagen staan weer voor de deur! Een leuke en gezellige tijd samen met vrienden en familie. Een sfeervolle periode waarin gezelligheid, samen zijn en lekker eten voorop staan. Toch is het niet voor iedereen een fijne periode. Voor kinderen met autisme kan dit een periode vol met spanning en stress zijn. We hebben vakantie waardoor de dagelijkse structuur anders verloopt. We komen of gaan op bezoek, krijgen iets anders te eten en misschien wel cadeautjes. Hoe ga je hier mee om en hoe laat je de feestdagen voor iedereen zo fijn en rustig mogelijk verlopen? Het is heel belangrijk om goed te bekijken wat jouw zoon/dochter aankan en probeer hier zo goed mogelijk rekening mee te houden.
In&Aut geeft een aantal tips!
Planning
Omdat het vakantie is verloopt de structuur van de dag anders dan normaal. Voor kinderen met autisme kan dit lastig zijn omdat ze niet goed weten wat er gaat komen en wat er wordt verwacht. Het is belangrijk om ook op vrije dagen een planning te maken. Zorg dat je zelf goed weet wat er gaat gebeuren, dan kun je het ook goed overbrengen. De planning kun je samen bespreken en laten zien aan de hand van een schema of picto’s. Door de dag overzichtelijk in te delen weet het kind wat er gaat komen. Zorg in deze planning voor voldoende rust momenten. Op die momenten kan het kind alle indrukken en prikkels verwerken. Er kunnen altijd gedurende een dag of week veranderingen zijn. Het is belangrijk dat het kind hier mee leert omgaan, maar dat kan in deze periode van spanning extra lastig zijn. Om deze veranderingen samen te bespreken en zo goed mogelijk uit te leggen kun je gebruik maken van ‘de vijf’ uit het boek van Colette de Bruin: wie, wat, hoe, waar en wanneer.
Kerstmis
Ook voor de kerstdagen is een duidelijke planning heel belangrijk. Zorg ervoor dat het kind weet wie er op bezoek komt of waar jullie op bezoek gaan. Vertel bijvoorbeeld wie er allemaal zullen zijn, wat jullie gaan doen en wat jullie gaan eten.
Het Kerstdiner
Het kerstdiner is vaak heel gezellig maar ook lastig. Tijdens het kerstdiner moet je namelijk veel wachten en wachten is vooral voor kinderen met autisme heel moeilijk. Om deze momenten goed te laten verlopen kun je afspraken maken over wat er gedaan kan worden tijdens het wachten. Dit kan iets aan tafel zijn zoals een kleurboek of een puzzel. Ook kan ervoor gekozen worden tussendoor juist even op een rustig plekje een activiteit te laten doen. Op die manier krijgt het kind de mogelijkheid om alle indrukken en prikkels even te verwerken, waarna bij terugkomst het diner in rust voortgezet kan worden.
Kerstversiering
Met kerstmis versieren we het huis zodat het er gezellig uitziet. Wanneer het kind last heeft van prikkels kun je ervoor kiezen de kerstversiering op één plek in de kamer te zetten. Op die manier kan het kind er zelf voor kiezen of het ernaar wil kijken of er met de rug ernaar toe wil zitten. Ook het samen bedenken van kerstversiering kan helpend zijn. Zo weet je precies wat hij/zij wel en niet prettig vindt.
Cadeaus
Bij veel kinderen liggen met kerstmis cadeaus onder de boom. Dat vinden alle kinderen spannend! Voor kinderen met autisme is dit vaak extra spannend, vooral in deze periode van het jaar. Bekijk goed wat jouw zoon/dochter aankan. Sommige kinderen vinden het fijn om vooraf te weten wat er in het cadeau zit. Voor andere kinderen is het belangrijk dat ze het cadeau pas zien als ze het ook echt krijgen. Probeer goed af te stemmen en in te schatten wat voor jouw kind helpend is.
Oud en nieuw
We gaan knallend en feestend het nieuwe jaar in. De harde geluiden kunnen bijna niet vermeden worden. Denk aan ontkurkende champagneflessen en natuurlijk het vuurwerk. Is jouw kind gevoelig voor geluid, zorg dan voor oordoppen of een koptelefoon eventueel met eigen gekozen muziek. Bespreek vooraf wat er om middernacht gaat gebeuren, bijvoorbeeld: wij zeggen dan gelukkig nieuwjaar tegen elkaar, we geven elkaar een handje, drinken champagne en we kijken samen naar het vuurwerk. Sommige kinderen blijven het onverwachte vuurwerk vervelend vinden. Het is belangrijk dat je ook op dat moment voor hem/haar de ‘vertaler’ bent. Negeer het niet maar vertel wat er gebeurt, waarom het gebeurt en relativeer op die manier de situatie.
Denk ook aan jezelf!
Het is belangrijk dat je zelf ook rustmomenten neemt. Kinderen met autisme zijn erg gevoelig voor spanning dus een ontspannen ouder/begeleider is heel belangrijk. Plan ook voor jezelf ontspannen momenten waarna jullie samen kunnen genieten van de feestdagen en de vakantie.
Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een heel mooi en liefdevol 2021!
Reactie plaatsen
Reacties