Dagplanning

Gepubliceerd op 19 maart 2020 om 15:02

De dagplanning zal in gezinnen op dit moment een veel besproken onderwerp zijn. Hoe geef je dit vorm, wat heeft je kind nodig en hoe maak je het voor jezelf en de andere gezinsleden zo eenvoudig en duidelijk mogelijk? 

Misschien heb je al een weg gevonden in het maken van een planning, misschien ben je er nog zoekend in. Voor oudere kinderen die kunnen lezen kan een geschreven dagplanning prima helpen. Voor jongere kinderen of kinderen die meer structuur nodig hebben kan een planning ondersteund met plaatjes/picto's erg helpend zijn. Op die manier zie je in één oogopslag hoe jouw dag eruit ziet. 

Een handige website voor het gebruik van picto's voor een dagplanning is www.sclera.be. Op deze website kun je gratis picto's downloaden die passend zijn bij jouw planning en de behoeften van jouw kind. Soms is dit lastig inschatten. Welke picto's heb ik nodig, welke spreken mijn kind aan? Je kunt er dan voor kiezen om samen met je kind te bekijken welke picto's voor welke activiteit ingezet kunnen worden. 

 

Het kind betrekken bij het maken van een dagplanning is ook vaak helpend. Kinderen die moeite hebben met de veranderingen en het lastig vinden om te wennen aan de nieuwe structuur zijn vaak op zoek naar houvast. Door ze (gedeeltelijk) mee te laten denken in de dagplanning en keuzes te laten maken geef je ze een stuk eigenaarschap, ook wel autonomie genoemd. Daarmee bedoel ik dat het kind het idee heeft zelf mee te mogen bepalen en daarmee een stukje controle krijgt in de situatie die voor hem op dit moment heel onduidelijk is. Dit kun je doen door samen de dagplanning op te hangen en het kind mee te laten bepalen wanneer je wat doet. Bijvoorbeeld: wil je liever in de ochtend lezen of liever in de middag? Wil je liever voor de lunch of voor het avondeten op de computer? Wanneer dit te moeilijk is voor een kind maar hij heeft wel behoefte aan controle dan kun je hem laten beslissen door een keuze te geven uit twee picto's. Bijvoorbeeld: wil je met de blokken of wil je puzzelen? Wil je een boek lezen of in het schrift werken? 

 

Het is belangrijk om goed te kijken naar de behoeften van het kind, maar ook naar je eigen behoeften. Zorg er voor dat elke dag op de dagplanning ook momenten van rust terug komen. Momenten van inspanning en ontspanning mogen elkaar afwisselen. Ga even naar buiten, springen op de trampoline, een frisse neus halen. Ook afgestemde momenten op de computer of iPad zijn niet verkeerd. Dit zijn vaak momenten dat kinderen de prikkels van de dag even kunnen verwerken. En omdat de dagen nu anders zijn dan normaal hebben de kinderen heel wat nieuwe prikkels te verwerken.

Zorg er tot slot voor dat er ook voor jou momenten van ontspanning gedurende de dag terug komen. Het is nogal wat wat op dit moment van ouders wordt gevraagd. Pak die momenten en kom zelf ook tot rust. Daarna kun je er weer helemaal voor je kind(eren) zijn. 

Graag help ik jou met het maken van een dagplanning of het zoeken van de juiste picto's! 

Stuur een mailtje naar info@inenaut.nl of laat een bericht achter in het contactformulier! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.